Sain tehtäväksi tutustua materiaaleihin, jotka koskivat nettiriippuvuutta, peli- ja rahapeliongelmia. Vastailin kyymyksiin seuraavasti

Netin käyttösopimus- lomake oli mielestäni hyvä. Näkisin hyvinkin tekeväni sellaisen lapsen kanssa. Tällä tarkoitan kohtaa, missä sovitaan aamu-, päivä. Ja ilta-ajankäytöstä ja allekirjoituksista. Lapsen kanssa ei välttämättä tarvitsisi ylhäällä olevaa kyselyä kohta kohdalta läpi, sillä en usko lapsen ymmärtävän mitä meinataan kysymyksellä: "haittaako netin käyttö ystävyyssuhteitasi?" 

 

Nettiriippuvuustesti herätti aluksi itsessäni hilpeyttä. Ensimmäiset kaksi kysymystä tulivat kuin suoraan omasta elämästäni. Kyllä huomaan usein, että aikaa netissä on kulunut enemmän kuin oli tarkoitus ja kyllä välttelen kotiaskareita usein median avulla. Kuitenkin pidin testissä vaikeana itsearviointia. Asteikolla 0-5, jouduin oikeasti muutamassa kohdassa jopa miettimään ja pähkäilemään mitä antaisin arvosanaksi. Mielestäni hyvä kartoitusväline.  

Mielestäni peliriippuvuuden puheeksi ottaminen on äärettömän vaikeaa. Sen lisäsi, että otat tietoisen riskin, että joko voit auttaa toisen ongelman kanssa voit myös saattaa hänen tunteitaan suuresti. Itse omistan muutaman ystävän, jotka pelaavat hirveästi nettirahapelejä ja heille asian puheenottaminen ollut haastavaa. Molemmat ovat torpanneet heti huolenaiheeni tai muuten vaan pyytänyt suksimaan pois. Lomakkeessa oli hyviä ideoita ja tunnistin heti tuttujani siitä. Mutta itse asian puheeksi ottaminen on aina minulta sujunut hyvin, mutta sen vastaanottaminen muilta on ollut hyvin negatiivista. Hyvä tuttuni on jopa pyytänyt minua huomauttamasta asiasta, sillä hän on onnellinen voittaessaan ylimääräisiä tonneja, mutta häviäminenkään ei häntä haittaa.  

 

OCS- kartoitus oli hyvä, jopa niin hyvä, että jokaisen pitäisi se tehdä ja miettiä omia vastauksiaan. Uskon, että jokainen meistä pystyy ainakin 4 kohtaa ympyröimään helposti esimerkiksi kohdat 

  1.  Jos minulla ei ole parempaakaan tekemistä menen nettiin 

  1.  Kun en ole netissä mietin sitä kuitenkin usein 

  1.  Internet on tärkeä osa elämääni 

  1.  Voin olla oma itseni 

 

PGSI- kartoitus saa saman mielipiteen kuten peliriippuvuustesti. On tärkeä, mutta kuinka helposti ihmiset vastaavat tuohon todentuntuisesti tai uskovat lopputulokseen? Jos oikeasti on peliriipuvuus eikä sitä myönnä, niin miten tuokaan voisi toimia herättelevänä ajatuksena kuitenkaan... Tai jos saa tulokseksi ongelmapelaaminen, kuinka moni tosiaan rupeaa miettimään tarkemmin onko se todellinen vai ei. 😐 

 liebet%20peliongelmakartoitus.jpg

 

Verkkoriippuvuuden arviointi lomakkeessa oli uudenlaisia kysymyksiä, pidin siitä. Hyviä kysymyksiä jälleen, joita varmasti täytyy miettiä myös hetken. Kuitenkin mielestäni tulos oli hölmösti aseteltu. "Jos vastasit 3 tai 4 enemmän kuin kahdesti voi  sinulla olla riski riippuvuuteen"… Tulee sellainen olo kuin olisi ehkä jopa turhaan tehnyt ko testin. Parempi olisi, että keskiarvon perusteella määriteltäisiin onko riskiryhmässä, ei riskiä peliriippuvuuteen, tai harkitse avun hakemista. Se olisi paljon tehokkaampaa asiakkaalle ja lomakkeen tekijälle, tulisi varmasti enemmän käyttöä.  

Vinkkejä digitaaliseen diettiin on huomiota herättävä lomake heti alusta. Hauska sanaleikki tuo heti mieleen halun lukea ja käydä läpi. Itse ideat ja vinkit olivat hauskasti aseteltu, ei liian tosikkomaisesti ja niitä voisi oikeasti jopa noudattaa. Arvosanaksi 8+ vinkki vitosista. 

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä palvelut rahapeli- ja digitaalisen pelaamisen ongelmissa pieni, lyhyt j ytimekäs lappunen oli hyvä. Uskon, että jokainen joka oikeasti on kiinnostunut avunsaannista, ja miksei avunannostakin löytäisi apua noista. Peluuri - puhelin peliongelmallisille on hyvä idea. Saat säilyttää kasvosi, olla anonyymi ja saada hyviä neuvoja pelaamisen ohella. Kerrassaan loistava idea. Toki perussuomalaisena skeptikkona ensimmäisenä tuli mieleeni se, että soitetaanko tonne helposti, vai ajatellaanko, että vähän liian kriisipuhelin meininkiä ja annetaan olla.. ?